Detoxkur till hösten?

De är många, de lovar mycket, håller litet och tjänar fruktansvärt mycket pengar. Detoxkurer och andra ”cleansing” metoder är populära. Men fungerar de? Det enkla svaret är nej, såklart!

Detox syftar till att avgifta kroppen på gifter (eller toxiner som är en mer medicinsk term) som vi får i oss via kost och luftföroreningar. Gifter är oundvikliga och vi kommer aldrig kunna sanera hela vår miljö och kost från det. Detta bör således inte vara vårt mål heller. Innan vi går vidare måste begreppet klargöras.

Vad är gift?

Gifter kan för oss människor vara sådant som vi dels inte kan bryta ner (eller tillgodogöra oss) och som samtidigt utgör ett hot mot våra celler eller på annat sätt kan skada våra vävnader. Observera att ämnen som vi inte kan bryta ner behöver inte vara farliga! En del går obemärkta genom kroppen och ut den naturliga vägen. Det finns ju även ämnen som vi kan bryta ner men som ändå är farliga för oss (typ alkohol). En annan viktig insikt är att kemiska tillsatser eller konstgjorda ämnen inte heller behöver (per se) betyda att de är farliga för oss. Likaså är allt naturligt långt ifrån hälsosamt (flugsvamp någon?). Vi kan alltså inte dra några slags ämnen över en kam och säga att allt som har E-nummer är farligt till exempel. Vissa E-nummertillsatser är vitaminer, naturliga fruktsyror mm som är nyttiga.

Vart tar gifterna vägen?

De flesta gifter vi får i oss lagras i fettväven. Detta gör att det inte går att ”skölja ut” gifter som dessa kurer får det att verka. Enda sättet är egentligen att omsätta allt fett vi har och ”byta ut” det mot nytt. Så när vi tränar och förlorar fett går även mycket gifter ur fettcellen och ut i blodet (på gott och ont). Vi kan då bryta ner dessa och kissa ut dem.

Vissa gifter kan brytas ned av våra enzymer. Men tyvärr finns det en konsekvens av vår kropps förmåga att bryta ner dessa. Omvandlingen från de giftiga ämnena till att de är oskadligjorda är riskfylld. Gifterna kan smita iväg och förstöra celler och vävnader under processens gång. Viktigt blir då att kroppen inte har för mycket gifter att oskadliggöra på samma gång. Då ökar risken för att fler ämnen undgår våra enzymer och kan orsaka skada. Till exempel om du äter grillat kött (där stekyteämnena är skadliga) samtidigt som du dricker alkohol (som är giftigt) så måste kroppen ta hand om två olika typer av gifter samtidigt.

Detoxmetoder går ofta ut på att antingen dricka massa juicer som ska rensa ut gifter eller äta så ”ren” mat som möjligt och inte dricka kaffe eller äta mejeriprodukter mm. Dessa livsmedel utgör inget stort problem för oss människor jämfört med till exempel stekyteämnena eller alkohol. Jag svarar gärna på frågor kring detta viktiga ämne!

Av Emanuel Widmark

Dela
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • email
  • RSS
  • Twitter