Landet lagom har blivit landet smällfet! (del 2 av 3)

Vem bär ansvaret och vad gick snett i våra kostrekommendationer?

 

Den stora frågan alla funderar på är: Hur blev det såhär och vad kan vi göra åt det?

Vår vardag har ändrats ganska mycket bara det senaste århundradet men vår ämnesomsättning har fortfarande samma mekanismer och människans kropp har inte anpassats till det inaktiva leverne som vi faktiskt har idag.

Det finns mycket som pekar på att den teknik vi har idag tar bort manuellt arbete som hade gjort att människor varit aktivare rent fysiskt under inte bara arbetstid men fritiden också. Industriella maskiner, bilar, motorgräsklippare, hissar, elektronisk post etc. tar bort mänskligt fysiskt arbete och ersätter det med knapptryckningar. Det har gjort att vi måste öka vår energiförbrukning på annat sätt. Medvetna val som att skaffa ett gymkort och gå ut och springa blir avgörande för vår hälsa när vi för några generationer sedan gjorde av med den energin genom vårt dagarbete. Ur detta resonemang har vi fått ett nytt ord: Vardagsmotion! Det är nu du vill höra att om du tar trappan istället för hissen på jobbet eller parkerar bilen längst bort från mataffären och går hela 200m till entrén istället, att det kommer ge dig den vältränade kropp du alltid velat ha…? Fel! Vi ska inte inbilla oss att det är dessa 1-minutsaktiviteter som är avgörande för om vi är lite mjuka runt midjan eller ej. Varför din farfars far inte var fet berodde inte på sådana små detaljer. Det har att göra med att 8-10 timmar per dag så slet han vid svarven, jordbruket, byggnadsställningen, gruvan etc. Du skulle behöva springa ett 400m lopp lika ofta som dina kollegor tar rökpauser för att komma upp i samma energiförbrukning på en dag som din farfars far. Nej, det finns ett effektivare sätt för dig att uppnå dina mål. Du måste lära dig att anpassa ditt energiintag till din aktivitetsnivå och din livssituation! Detta är nyckeln för att åstadkomma en sund livsstil. Vad ska du äta, när och hur mycket?

Problemet för oss är att vi får kostrekommendationer som är baserade på ett genomsnitt av befolkningens behov, inte dina behov för din livssituation. Vetenskapligt förankrade och individanpassade kostråd är svåra att få tag i. Man hamnar ofta hos en kvacksalvare med goda intentioner men utan riktig kunskap. Förts på senare år har det kommit universitets- och högskoleutbildade personer som ägnar sig åt förebyggande åtgärder för friska individers hälsa. Allmänheten är tyvärr eftersatt när det gäller bra fungerande råd för en hälsosam livsstil. Har du någon gång hört en person säga ”jag har kört på tallriktmodellen nu i ett halvår och fått jättebra resultat”? Allmänna råd är förlegat, du är inte allmän, du är speciell, unik och har särskilda behov!

Läs vidare i del 3 här!

Av Emanuel Widmark

Dela
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • email
  • RSS
  • Twitter