Landet lagom har blivit landet smällfet! (del 3 av 3)

Det är dags att lära oss av våra misstag!

 

Vi vet att många populära dieter idag är mer som ideologier än vetenskaper. Man ska välja sida, low-carb eller low-fat etc. Sanningen är inte något man kan tycka eller rösta om. Vi måste se till hur vår kropp hanterar vår mat i olika situationer inte vad som låter enkelt och bra vid första anblick.

Att kunna ta reda på sanningen blir därför mycket viktigt. Nästan vem som helst kan uttala sig på bloggar och till och med i artiklar i våra vanligaste tidningar. Läkare säger en sak, näringsfysiologer en annan, experten i TV-soffan en tredje osv. Det blir enormt svårt för människor att skilja på vad som är sanning och icke sanning om alla säger olika saker.

Vi äter ungefär fem gånger per dag. En aktivitet som tar upp så mycket av vår vakna tid bör spela en stor roll för oss. Vi bör lära oss om vad som är bra och varför för att vi ska må så bra vi bara kan. Vissa delar av vår mat blir delar av vår kropp vi ska leva med hela våra liv. Vissa fettsyror blir delar i vårt cellmembran, kalcium bildar viktiga delar i vårt skelett, protein ingår i våra muskler osv. Så visst blir vi vad vi äter i viss bemärkelse.

Det viktiga blir då att förstå vad som händer med det vi stoppar i oss. För det är ju egentligen det allt handlar om. Vad händer med maten och drycken vi äter? Vilka reaktioner sker i kroppen och vad får de för konsekvenser? Det är hela anledningen till varför vi mår och ser ut som vi gör, en rad olika reaktioner av ämnen i våra kroppar.

Vet vi vad som händer då? Ja, mycket har vi tagit reda på men långt ifrån allt kan vi uttala oss om! Det är det som är det stora problemet för dagens forskare (när de får chansen att uttala sig). Det låter nästan som om att de inte vill svara på frågor, vi får kluriga osäkra svar och när vi lyssnat klart så är vi inte klokare än innan. Vid ett sådant tillfälle är det mycket roligare att lyssna på någon som säger klara och enkla svar. Tyvärr måste vi akta oss för att göra sanningen enkel i alla tillfällen. Einstein sade: “Everything should be made as simple as possible, but not simpler”. Ibland är sanningen inte så enkel att förstå. Då tenderar vi att gå till den källa som ger ett enklare mer lättförståeligt svar.

Myter kring kost och hälsa är alltför vanligt. Många teorier som låter logiska till en början kan visa sig ofta vara helt felaktiga när man tittar närmare.

Av Emanuel Widmark

Dela
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • email
  • RSS
  • Twitter