Nyttigt vin och naturligt havssalt

Ju mer vi tror oss veta, ju dummare val gör vi

Jag gillar uttrycket ”Den dumme är tvärsäker på allt medan den smarte är full av tvivel”. Vi människor lyssnar sällan på någon som tvivlar i en fråga. Vi vill ha tydliga svar och enkla råd att följa. Denna attityd genomsyrar även hur vi har byggt upp vårt partisystem och vår regering. Rösta på någon som tycker som du och för din talan i riksdagen. Är det verkligen så lätt? Om ett partiprogram innehåller redan förtryckta åsikter utgår man ju från att varje person som tycker si i en fråga kommer tycka så i en annan. Jag skulle själv aldrig känna mig trygg med det resonemanget. Bara för att jag värnar om miljön och är för djurens rätt så betyder det inte att jag tycker man ska odla ekologiskt och förbjuda försök på djur i forskningssyfte. Jag har inte valt någon politisk sida. Jag vill hellre höra frågan innan jag bestämmer mig för vilken sida jag står på. I vissa politiska frågor är jag långt åt vänster och andra långt åt höger för att ibland finna att jag är i mitten på flera andra politiska tankesätt.

Att välja rätt är helt fel!

När det gäller min akademiska utbildning så är den vetenskaplig. Vetenskap är ingenting man kan välja sida i. Vetenskap försöker förklara fenomen i vår omgivning genom en noggrann metod som är designad just för att utesluta åsikter och minimera felaktigheter. Det passar mer mitt synsätt. Då finns det en chans att den faktiska sanningen trillar ut, eller att vi kommer närmare den.

Ändå så kan vi se bevis för att det visst existerar en sorts val av ”vetenskaplig” åsikt när det gäller frågan om kost och hälsa. Extremlägen som dieten LCHF och tärningsformen CrossFit påminner i många fall om en sekt. Dessa två ”politiska sidor” inom kost och träning förkastar den allmänna synen som världen har i frågan och erbjuder en alternativ lösning till hälsa och lycka. LCHF:are ”tror” inte på kolhydrater och CrossFit(tare?) ”tror” inte på lågintensiva träningsformer.

Även fast båda sidor kan ha vissa bra poänger i sina resonemang så behöver det inte betyda att hela konceptet (partiprogrammet) är rätt. Likt en sekt, så använder de sig av teorier utan verklighetsförankring, flummig retorik, semi-religiös grupptillhörighet och styr människor genom skrönor och påhitt. Man ger alltså enkla svar på saker som är mer komplexa och inte går att ge enkla svar på. Jag har citerat detta förut, Albert Einstein’s ”Everything should be made as simple as possible, but not simpler!” Det är så bra att jag får rysningar. Vissa saker är, även om man förenklat dem så mycket det går, fortfarande svåra att förstå. Det gäller då att veta när man ska stanna och inse att om man fortsätter förenkla så glider vi bara ifrån sanningen. Tyvärr så görs nästan bara överdrivna förenklingar i media idag. Detta gör att vi har glidit ifrån sanningen och de verkliga problemen.

Det var bättre förr, för ju förr desto bättre

Nu till den viktiga poängen i denna artikel. Vi har just nu en trend att sätta vår tilltro till det naturliga och traditionella när det gäller framförallt kosten men även allt som har med hälsa att göra. Man kan se och höra uttryck som ”Traditionell kinesisk medicin”, ”Yoga har funnits i nästan 3500 år”, ”Förr åt man riktig mat utan tillsatser och då fanns inte våra välfärdssjukdomar”. Dessa påståenden tolkas av många som bevis för att det är bra bara för att det funnits länge eller är naturligt för oss människor mm. Det var inte bättre förr! Vi dog tidigare, hade fler sjukdomar som inte gick att bota, större andel barndödlighet och dödsfall vid förlossning, skadade oss oftare och levde med ständig värk, åt ensidigt och oregelbunden kost samt levde ofta under ständigt hot från farliga djur och konflikter med andra människostammar i närheten. Visst fanns det vissa saker som faktiskt var bättre förr men det betyder inte att HELA dåtiden var en utopi och att vi alla borde leva som man gjorde då.

Man kan bli miljonär så fort man sätter ”inga tillsatser”, ”inga E-nummer”, ”bara naturligt socker”, ”inget tillsatt socker”, ”fri från kemikalier” eller ”bara naturliga råvaror” på sin produkt. Det är ofta jag får ta denna diskussion med folk och tyvärr så beror det på några ”sektledare” i form av oseriösa journalister som t.ex. släppt böcker om hur farliga E-nummer är (inga namn nämnda) och bloggare (kan vara läkare… inga namn nämnda…) som skriker ut sitt budskap på nätet om att äta massa mättat fett och inga kolhydrater. När dessa får bra gensvar och många individer följer deras råd så snappar företag som säljer livsmedel etc. upp detta och producerar varor som möter den nya efterfrågan.

Den som skriker högsts vinner

Det är tragiskt att vi idag ser självutnämnda sk. experter i debattprogram, när de prata i mun på forskare och förhindrar att deras viktiga kunskap sprids till allmänheten. Tänk dig tillbaka till mellanstadiet, vilka kommer du ihåg? De som lät och syntes mest eller de som lät minst och som man inte la märke till i klassrummet? Vem hade du helts fått ett råd kring din hälsa från av dessa individer idag om du träffat dem? Ja, det var en hejdundrandes förenkling, det är jag medveten om. Poängen är dock att folk som inte vågar låta eller synas får inte fram sitt budskap och tyvärr så har de väluppfostrade men blygare forskarna inte vett nog att skrika tillbaka när t.ex. Katrin Zytomierska i TV 4’s Kvällsöppet (13:e feb 2012) gapar om att ” Jag kommer aldrig tillåta att min son blir en tjockis. Om han är tolv år och tjock då kommer jag absolut plocka bort alla kolhydrater” följt av ” Det finns inget argument för att LCHF skulle vara dåligt för barn”. När hennes hälsopåståenden avfärdas av forskarna toppar hon sin proffsighet genom att säga till dem att ”Ni är mossiga”, som att personangrepp är förtroendeingivande och ett tecken på kunskap. Men trots det minskar inte hennes anhängare och trots att forskarnas varnande uttalanden kring LCHF borde fått några att lyssna så ökar bara antalet som börjar med denna fantastiskt dåliga diet.

Denna artikel är helt onödig

Jag hade egentligen kunnat lägga tiden jag skrivit denna artikel på att ge Er läsare konkreta, sunda, hållbara tips kring både träning och kost. Råd som kunnat få Er att må bättre och ökat både er fysiska och mentala styrka. Men istället ska jag titta på när Bengt Frithiofsson och Steffo Törnquist pratar om hur nyttigt vin är i TV 4’s Nyhetsmorgon. Dessa två herrar hade kunnat gå för bänkalkisar om de inte hade sminkat sig inför sändningen. Det synbara, snabba föråldrandet de genomgått på bara några år beror väl säkert på mycket jobb och inte på intaget av alkohol…….. För att dricka ett eller två glas rödvin 3-4 gånger i veckan vid middagsbordet ger väl inte samma negativa effekter som att dricka lika mycket alkohol i form av starköl på en parkbänk? Ingen människa vill väl höra att alkohol i alla former och doser ökar risken för att alla typer av cancertumörer kan uppstå?* Inte heller kan väl någon av mina läsare bry sig om att alkohol även dödar muskelfibrer och speciellt typ II fibrerna som är de explosiva/snabba muskelfibrerna.

Har ni förresten tänk på att Bregott med havssalt är så himla mycket godare än normalsaltat? Det måste vara att det är havssalt i och inte vanligt som kommer från… ja var kommer det ifrån egentligen!?. Det är ju mycket nyttigare med havssalt och det höjer väl inte alls blodtrycket på samma sätt även fast den kemiska strukturen är exakt densamma i båda sorterna? Vad spelar det för roll förresten, ingen i Sverige har väl för högt blodtryck, vi äter ju svensk husmanskost som är så mycket bättre än alla andras husmanskoster? **

Se hit!

*Var tredje svensk kommer någon gång under sin livstid få cancer. Hur många i din släkt och av dina vänner kommer få någon form av cancer? Hade du velat förhindra att de får cancer om du kunnat? Väldigt många cancertyper går att förhindra med sundare levnadsvanor. Med all alkohol, rökning, övervikt, bränd mat, luftföroreningar och stress är jag inte alls förvånad över denna statistik. Visst finns det väldigt orättvisa fall där renlevnadsmänniskor får cancer det är inte dessa jag pratar om utan de miljontals svenskar som fått cancer pga. av osunt leverne.

**1,8 miljoner personer, motsvarande 27 procent av den vuxna befolkningen (20 år och äldre) lider av högt blodtryck i Sverige. För mycket salt (natriumklorid) höjer blodtrycket. Högt blodtryck leder på sikt till åderförfettning/förkalkning och skador på kärlen. En stor andel av allt insjuknandet i hjärt- och kärlsjukdomar beror på högt blodtryck. Högt blodtryck ökar risken för stroke, hjärt-, kärlsjukdom och demens. Man kan sänka blodtrycket rejält genom att träna och ändra sin kost en gnutta.

Av Emanuel Widmark

Dela
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • email
  • RSS
  • Twitter